2011-01-13

Box House

Nu är filmen klar, och projektet redovisat på kursen Estetik, Makt och kapitalism 15hp.
Text till projektet finns nedan.

Mattias Gunnarsson

Även mitt bidrag i projektet behandlar rummet och den ständigt pågående sociospatiala processen i vilken rummets mening och användare oavbrutet fluktuerar och är i rörelse. Jag försöker föra en dialog med både David Harvey (det fysiska, relationella och relativa rummet, Spaces of global capitalism), Guy Debord (kanske snarare Situationisterna och Asger Jorn i gestaltningen av New Babylon, den nya staden, och Homo Ludens) och Catharina Thörn (kanske främst hennes diskussioner och artiklar om gentrifiering i Göteborg), men även samtida urbana arkitekter och konstnärer som Rem Koolhaas, Swoon, Tadashi Kawamata och Lucy Orta.

Projektet är en handling, ett försök att omprogrammera en plats.
På Vänmötet i Majorna, Göteborg, finns en liten gräsplan som är både samhörande med en berså med bänkar och en parkering / rundkörsel. Planen mäter c.a 8 x 14 meter och är inhägnad av ett lågt staket på långsidorna. Som rumslighet är den egentligen inte speciellt inbjudande att vara på, snarare som någon form av vulgär variant av zen-trädgård att beröra med ögat.
Den har givetvis blivit en hundtoalett.
Den där sorten där hundägarna tittar bort när deras djur skiter så att det blir omöjligt att använda platsen till något annat. Arrogansen provocerar mig. Analogin med det semiprivata publika rummet som tex Fredsgatan i Göteborg blir tydlig. Ett rum där man kan göra olika saker, där man får vara av olika anledningar, men samtidigt finns en stark tyst kraft som styr emot en predestinerad sysselsättning.
Hundskit och shopping blir syskon i det offentliga rummet.

På platsen tänker jag bygga ett hus av kartong (av flyttlådor). Stort nog för en vuxen att bo i.
Jag vill ladda om platsen från att vara hundtoalett till att vara något annat.
I arbetet bör rymmas visuella referenser till Kawamata, Orta, Swoon som alla arbetar direkt i stadsrummet, med enkla temporära material, men även möjliga inlägg i debatten om bostadsbrist i Göteborg (och resten av den urbana världen) både i hemlöshetsfrågan och i den starka exploateringen av gamla affärslokaler på markplan i Majorna (och andra delar av Göteborgs landshövdingkvarter).

Jag kommer att bygga och filma arbetet.

Filmen blir mitt fysiska bidrag i lådan, den kommer även att finnas tillgänglig på YouTube.


2 kommentarer:

Fortes sa...

Kul! Fick precis höra en rörande historia om slöjdläraren som hintade till sina små elever att det fanns grejer som "skräpade" i containern bakom skolan. Han visste att de byggde en koja och la ut material till dem så att de kunde bygga vidare. Såna historier ger mig hopp om mänskligheten.
Kolla också in det här: http://www.akayism.org/hq.html

Anngus sa...

Kanske har du sett Peter Callesen http://www.petercallesen.com/index/index2.html
och hans slott i wellpapp.
Hans Palace of Dreams i polystyrene är också kul.

_arkiv

.....